Heb je net een nieuwe brommer aangekocht of sta je op het punt om dat te doen? In dat geval zal je er ook voor willen kiezen om een passende  verzekering voor die brommer af te sluiten. Een brommerverzekering afsluiten is net zoals de autoverzekering wettelijk verplicht. Niet getreurd, je hoeft hiervoor geen zeer dure verzekeringspremie te vrezen. Dit is het gevolg van het feit dat enkel en alleen de zogenaamde WA-dekking bij wet is verplicht. Deze dekking zorgt voor het dekken van de schade die je mogelijks kan aanbrengen aan derden met je brommer. In ieder geval, heb je ook het moment bereikt waarop je een brommerverzekering moet gaan afsluiten, maar kan je nog wel een beetje hulp gebruiken? Die hulp bieden we je graag aan middels de hieronder terug te vinden informatie.

  • Is een brommerverzekering afsluiten verplicht?

In Nederland geldt net zoals in de meeste andere Europese landen dat je wettelijk verplicht bent om elk voertuig dat in het verkeer wordt gebracht te laten verzekeren. Veel mensen gaan er in eerste instantie vanuit dat, dat enkel en alleen geldt voor de auto, maar dat is dus niet het geval. De zogenaamde WA-verzekering die schade indekt aan derden is er namelijk niet uitsluitend voor auto's, maar ook voor bijvoorbeeld brommers en scooters. Iedereen die op een bepaald ogenblik een scooter in het verkeer wenst te brengen in Nederland moet dit type van brommerverzekering afsluiten. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn, want de premie van dit type verzekering ligt aanzienlijk lager in vergelijking met de andere verzekeringen.

 

De reden waarom de WA brommerverzekering verplicht dient te worden afgesloten hoeven we eigenlijk niet ver te zoeken. Dit is niet altijd het geval geweest. In het verleden was het dan ook zo dat er geen verplichte WA-verzekering bestond voor brommers. Dat bracht echter de nodige nadelen en risico's met zich mee. Het gebeurde immers in de praktijk niet zelden dat er sprake was van een ongeval met een brommer waarbij de betrokken partij niet (of niet volledig) kon worden vergoed. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Dit heeft er niet zelden voor gezorgd dat deze mensen verzeild raakten in een ernstige financiële dip, iets wat de overheid nu graag wil voorkomen met de verplichte brommerverzekering.

  • Welke soorten brommerverzekeringen bestaan er allemaal?

De brommerverzekering is niet zomaar één enkel type verzekering. In de praktijk is het dan ook een verzameling van verzekeringen waar jij een keuze uit kan maken. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat de onderstaande opties tot de mogelijkheden behoren:

 

 1. De WA-verzekering (die dus wettelijk verplicht is);
 2. De WA+ beperkt cascoverzekering (die bepaalde eigen schade indekt);
 3. De allrisk of WA+ volledig cascoverzekering (die nagenoeg alle schade dekt);

 

Het type brommerverzekering die voor jou het interessantst is wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. Allereerst moet je vooral rekening houden met het risico dat je loopt op schade aan je brommer. Dit risico wordt voornamelijk bepaald door het aantal kilometers dat je op jaarbasis aflegt. Des te meer kilometers dat zijn, des te meer kans dat je op een bepaald ogenblik betrokken zal raken bij een ongeval.

 

Een tweede punt om bij stil te blijven staan is de waarde van je brommer. Iemand kan er namelijk voor kiezen om een goedkope, tweedehandse brommer aan te kopen, maar het is ook mogelijk om te opteren voor een zeer duur, gloednieuw exemplaar. In het eerste geval zal je wellicht een keuze willen maken tussen de WA-verzekering en de beperkt cascoverzekering. In het laatste geval zal je voorkeur echter wellicht uitgaan naar de allrisk of volledig cascoverzekering. Let op, tussen de verschillende soorten brommerverzekeringen is er sprake van een behoorlijk prijsverschil. Je moet hier dus absoluut grondig over nadenken.

   • Welke extra dekkingen bestaan ervoor de brommerverzekering?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt op vlak van het type brommerverzekering zal je ook moeten overwegen of je eventueel nog aanvullende dekkingen dient af te sluiten of niet. Zo zou je bijvoorbeeld een extra dekking voor opzittenden kunnen afsluiten. Nog een eventuele interessante dekking voor jou kan de rechtsbijstandsverzekering zijn. Het spreekt voor zich dat deze extra dekkingen ook een bepaalde meerprijs met zich meebrengen. Dit gezegd zijnde kunnen ook zij in de praktijk wel enkele belangrijke risico's (grotendeels) dekken.

 

Bekijk extra dekkingen op Diks.nl!

  • Je brommerverzekering afsluiten in drie eenvoudige stappen

Je hebt inmiddels dus kunnen lezen dat je er als eigenaar en bestuurder van een brommer verplicht voor moet kiezen om de WA-verzekering af te sluiten. Eventueel kan je ook opteren voor een meer uitgebreide brommerverzekering. Ongeacht het type verzekering die je wenst af te sluiten, je zal in de praktijk steeds rekening moeten houden met dit stappenplan:

 

 1. Bepaal voor jezelf welk type brommerverzekering je wenst af te sluiten;
 2. Voer een vergelijking uit tussen de verschillende verzekeraars;
 3. Sluit de gewenste verzekering af bij de volgens jou interessantste verzekeraar;

 

Je moet er rekening mee houden dat je voor het afsluiten van een verzekering voor je brommer over verschillende soorten informatie dient te beschikken. Het gaat hierbij niet alleen om de specificaties van de brommer, maar ook om bijvoorbeeld het eventuele schadeverleden van jou als bestuurder. Bedenk voor jezelf overigens ook even hoe je de premie van je brommer precies wenst te betalen. Dit kan in één keer per jaar, maar vaak is het ook mogelijk om te opteren voor een gespreide premie. In dat geval kan je de premie betalen per maand, per kwartaal of bijvoorbeeld per zes maanden. Voor veel mensen is dit interessanter.

  • Hoe besparen op je brommerverzekering?

Tot slot spreekt het voor zich dat heel wat potentiële verzekeringnemers zich de vraag stellen of ze de mogelijkheid hebben om te besparen op de premie van hun brommerverzekering. Dat kan zeker. Sterker nog, dit is mogelijk op verschillende manieren. Denk hierbij aan:

 

 1. Door brommerverzekering vergelijken kan je de verzekeringspremie aanzienlijk drukken;
 2. Sluit enkel en alleen die dekkingen af die je in de praktijk echt nodig hebt;
 3. Je kan het eventuele eigen risico verhogen;

 

Met de bovenstaande bespaartips kan je ervoor zorgen dat het afsluiten van jouw gloednieuwe brommerverzekering tegen een veel interessanter prijskaartje kan gebeuren.