Bronzen beelden ken je waarschijnlijk van grote pleinen en bezienswaardigheden in grote steden. Het Vrijheidsbeeld is gemaakt van brons en ook het zeemeerminnetje in Kopenhagen is van dit materiaal. Brons is een schitterend materiaal voor beelden, omdat het alle weersomstandigheden kan weerstaan en het goed bewerkbaar is. Ben jij op zoek naar iets wat jouw tuin bijzonder zal maken, wat het opfleurt en uniek maakt, ga dan eens kijken naar bronzen beelden.

 

Bronzen beelden al 5000 jaar

Brons werd uitgevonden in de bronstijd en dit was zo’n belangrijke gebeurtenis voor de mensheid dat er een tijdperk naar is vernoemd. Men kwam er achter dat het mengen van koper en tin een metaal opleverde dat sterk was, maar tegelijkertijd ook bewerkt kon worden. Vanaf dat moment was brons een feit en werden er wapens, gebruiksvoorwerpen en kunstvoorwerpen gemaakt van dit materiaal. Sindsdien is brons eigenlijk niet uit onze samenleving weg te denken. En ook vandaag de dag zijn er kunstenaars die nog graag met dit materiaal werken. Het standbeeld van Johan Cruijff bij het Barcelona stadion, gemaakt door de Nederlandse kunstenares Corry Ammerlaan, is hier een recent en indrukwekkend voorbeeld van.

 

De productiemethode

Bronzen beelden worden gemaakt door middel van een techniek die de additieve methode genoemd wordt. Je maakt een kunstwerk door een materiaal in vloeibare of kneedbare vorm te gebruiken. In het geval van bronzen beelden wordt het gesmolten metaal in een mal gegoten. Als het daar eenmaal hard is geworden wordt het afgewerkt. Het talent zit hem dus in het maken van een perfecte mal, zodat het brons zich daar goed kan vormen. Kunstwerken van klei worden ook via de additieve methode gemaakt. Beeldhouwwerken worden met de subtractieve methode gecreëerd, dus door materiaal te verwijderen in plaats van toe te voegen.

 

Brons voor in de tuin en in huis

Er zijn enkele Nederlandse kunstenaars die schitterende bronzen tuinbeelden maken. Brons is een ideaal materiaal voor in de tuin, omdat het sterk en corrosiebestendig is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het mooier wordt, hoe langer het beeld staat. De warme uitstraling van brons en de donkere kleur zorgen ervoor dat het mooi aansluit bij de natuurlijke kleuren in de tuin. Ook binnen zijn bronzen beelden erg mooi. Je kunt je interieur echt verrijken en uniek maken door daarin te investeren.

 

Een bronzen beeld voor jou

Of je nu op zoek bent naar modern of abstract, naar een beeld voor in de tuin of in huis of je zoekt een bijzonder en persoonlijk cadeau, met bronzen beelden kan het allemaal. Dat betekent dat het tijd is om een kunstenaar te zoeken die jouw smaak en ideeën kan omzetten in een schitterend kunstwerk. Zoek daarom een aantal galerieën op, bezoek beeldentuinen en kies het beeld dat het beste past bij wat je zoekt. Jouw bronzen beeld zal bij jou en de volgende generaties dagelijks een glimlach op het gezicht tevoorschijn toveren.