babyschoenen

Leren lopen is één van de mijlpalen in het leven van je kind. Zodra je kind zelf kan rondlopen zonder hulp en hij of zij graag buiten wil lopen, is het tijd om een geschikt paar babyschoenen te kopen, zodat je kind de juiste steun krijgt in zijn of haar ontdekkingstochten. Maar als je net zoals ik overweldigd wordt door alle keuzes die er zijn, kan zo een aankoop best nog wat stress veroorzaken. Ga je voor een zachte buigbare zool? Of juist voor een harde stugge zool? Dat kunnen een aantal vragen zijn die je je stelt. Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je kind de juiste steun krijgt zodat de voetjes en spieren goed ontwikkeld kunnen worden.

Voordat je overgaat op het kopen van babyschoenen kan je je zelf de volgende vragen stellen:

  • Passen ze goed?
  • Waar zijn de schoenen van gemaakt?
  • Geven de zolen voldoende steun?
  • Zijn de schoenen geschikt voor je kind?

Pasvorm van de babyschoenen

De voeten van je kind zullen zich goed kunnen ontwikkelen als je de juiste babyschoenen geeft aan je kind. Als de pasvorm niet goed is, kan het de ontwikkeling van de voetjes en botten verminderen en zelfs verstoren. De ontwikkeling van de voetjes gaat in sprongen, waardoor je elk kwartaal nieuwe schoenen nodig hebt. Maar dat betekent niet dat te grote schoenen moet kopen, want dat is vragen om problemen en het is ook niet lekker voor je kind om in te lopen. Allereerst moet je de voetjes van je kind opmeten om te zien welke maat het is. Niet alleen de lengte, maar ook de breedte is belangrijk om een juiste pasvorm te kunnen kiezen. Vergelijk dan de opmetingen aan de schoen die je wil kopen en kijk naar de maattabel van de babyschoen van jouw keuze om te zien of hij past.

JE kan ook babyschoenen laten opmeten door een professional in een winkel. Die kunnen ook goede suggesties geven voor het gebruik van binnen en buitenshuis van de babyschoenen. Het is vooral belangrijk dat er wat ruimte is in de schoen, ongeveer een pinkbreedte tussen de hak van je kind en de schoen. Ook moeten de tenen genoeg ruimte krijgen om te kunnen uitspreiden.

Materiaal van de babyschoenen

Er wordt aangeraden om tot drie jaar te kiezen voor lichte, buigbare materialen, zodat de voet natuurlijk kan bewegen. Net zoals wanneer een kind blootsvoets loopt. Kies voor materialen die licht zijn en goed ademen. Kijk verder naar de kwaliteit van de zolen. Zijn ze anti-slip? Geven ze stabiliteit? Kunnen ze buigen? Dit zijn allemaal belangrijke elementen in het kiezen van de juiste babyschoenen.