Lekbakken

Ik had laatst besloten dat mijn huis toe was aan een grote schoonmaak. Ik zat de laatste tijd veel in een sleur. Altijd aan het werk en dan bij het thuiskomen schoot het schoonmaken er heel vaak bij in. Dit zal ongetwijfeld herkenbaar zijn voor een flink aantal mensen en natuurlijk leefde ik niet in een zwijnenstal, maar het zeker schoner gemogen. Nou had ik deze week een weekje vrij gekregen van werk en besloot ik in een moedige bui me hele huis van top tot teen schoon te maken. Met goede moed ging ik aan de slag om alle hoekjes en kiertjes zorgvuldig brandschoon te krijgen. Helaas kwam ik er al snel achter dat ik niet helemaal voorbereid was hiervoor, als in ik had er aardig moeite mee om te bedenken hoe ik dat nou vroeger allemaal deed tijdens de grote schoonmaak. Dus had ik besloten om voor mezelf, en voor andere mensen die hetzelfde probleem hebben het even allemaal op een rijtje te zetten. 

De droge schoonmaak

Eigenlijk spreekt dit al voor zichzelf. Dit is hoe ik zelf altijd begin met het opruimen, en is ook zeker niet specifiek voor de grote schoonmaak: dit zou eigenlijk elke week wel moeten gebeuren. Alle losliggende voorwerpen en rommeltjes verzamelen, uitzoeken, en het overbodige meteen weggooien. Het verbaasd mij persoonlijk altijd hoe erg dit al opruimt. Daarna even goed met de bezem of stofzuiger al het stof en losliggende vuil van de grond weghalen. Ten slotte met een stofdoek het meubilair en de andere grote voorwerpen afnemen zodat het er allemaal al redelijk netjes en fris uitziet. 

De natte schoonmaak

Dit is persoonlijk altijd mijn minst favoriete deel. Het tevoorschijn halen van de dweil en je handen nat en vies maken. Maar het is ook vrij simpel en lekker werk om een muziekje bij op te zetten en gezellig mee te zingen in de dweil terwijl je schoonmaakt. Eerst natuurlijk een sopje maken, hiervoor dus even de kast opentrekken op zoek naar wat schoonmaakmiddel. Na een klein ongelukje vorige keer bij het bewaren van deze middelen, gebruik ik tegenwoordig lekbakken om het in te houden. Deze bakken zijn namelijk van oorsprong ontwikkeld om gevaarlijke vloeistoffen op te vangen. Ze zijn ook ideaal om verfpotten of dus schoonmaakmiddel mee op te slaan. Als het sopje klaar is kan je lekker aan de slag, zorg wel dat je naar de uitgang van de kamer toewerkt. Anders mag je straks over de natte vloer weer terug. Als dit droog is, daarna nog even met een nat doekje eventueel overgeslagen of vieze plekken schoonmaken. En zo ben je alweer klaar met de schoonmaak. Dan kan je na werk rusten in een opgeruimd en brandschoon huis!