We hadden het in ons eerste studiejaar al afgesproken bij een biertje in de kroeg. Dat we op wereldreis zouden gaan als we zouden zijn afgestudeerd. De voorpret begon een jaar voor de diplomauitreiking. Regelmatig kwamen we bij elkaar om onze reis voor te bereiden. Er viel veel te bespreken. Hoewel we allemaal een baantje hadden, hadden we geen ruim budget dus moesten we het slim aanpakken.

Voorbereidingen

We kozen voor een leuke en financieel gunstige route door Azië. De vliegvelden van Bangkok en Kuala Lumpur zijn voordelige bestemmingen. We boekten een ‘around the world’ wereldticket. Dat is goedkoper dan allemaal losse tickets kopen. De wereldticket kochten we via een reisorganisatie, waar ze ons ook hielpen met het kiezen van leuke én voordelige bestemmingen. We sliepen in hostels waar we soms zelfs minder dan tien euro per nacht betaalden. Het aantal keren dat we uit eten gingen hebben we beperkt. We haalden boodschappen in de supermarkt en maakten de lekkerste gerechten in het hostel of op de éénpitter die we in de rugzak hadden meegenomen.

Om geld te besparen had ik mijn abonnementen thuis opgezegd, onder andere de sportschool en mijn belbundel. Bellen onderweg deed ik prepaid. Mijn kamer had ik verhuurd gedurende mijn vakantieperiode. Daarnaast hebben we van tevoren duidelijk een keuze gemaakt in wat we ter plaatse zouden willen zien en doen. Vanwege het budget konden we eenvoudigweg niet ‘álle snorkeltours, stadions en excursies gaan doen. Met een goede planning kun je de kosten overzien en incalculeren. Het scheelt ook uitzoektijd als je er tevoren over nadenkt. Zo kun je je reis optimaal benutten. Ter plekke kun je altijd nog bijsturen uiteraard.

De reis

Over de reis zelf kan ik kort zijn. Het was echt fantastisch! Met de vrienden ging het goed, ik heb nauwelijks wanklanken gehoord. Dat is ook altijd nog even afwachten als je met vrienden op vakantie gaat. We hebben de mooiste dingen gezien en ons redelijk goed aan het reisschema kunnen houden. Twee keer was een van ons zo ziek dat doorreizen onmogelijk was. Dan liepen we enige vertraging op maar dat leverde geen significante problemen op. Het was echt onvergetelijk en goed om er even helemaal uit te zijn na zoveel jaren op school te hebben gezeten.

Weer aan het werk

Aan alles komt een eind. We hebben de foto’s nog! Na de reis was mijn geld op en moest ik werk zien te vinden. Dat was snel gepiept. Op internet surfte ik naar de site van Van Nes + Plaisier voor een monteur vacature. Een week later was ik aan het werk als service en onderhoudsmonteur. Nu ben ik aan het sparen voor de volgende reis.